Rewitalizacja przeprowadzona zgodnie z wytycznymi Światowego Kongresu Architektów z 2023 roku
Przez prawie 300 lat Bytom był tętniącym życiem, pełnym zieleni i pałaców miejscem, stanowiącym jednocześnie centrum przemysłu wydobywczego i hutniczego. W pamięci mam taki właśnie obraz z lat 60. XX w. Trudny czas rozpoczął się od kryzysu ekonomicznego i społecznego w 1990 r., w wyniku którego miasto przeobraziło się w zapomnianą, zdewastowaną i brudną przestrzeń. Aleje drzew zniknęły, stare bruki zostały rozkradzione, setki kamienic wyburzono, a zaśmiecone pustostany zaczęły odstraszać wyglądem.
Jako architekt, inwestor i rodowity bytomianin podjąłem się ratowania zdewastowanego, starego centrum miasta, zaniedbanego przez lata złego gospodarowania samorządu. Chciałem udowodnić, że obiektom przeznaczonym do rozbiórki można nadać nowe życie, zachowując ich historyczny charakter. Dwa budynki z 1890 r. – gmach główny i oficyna przy ul. Józefczaka 32 – zakupione w roku 2013, zamieniłem z ruin w miejsca zgodne z duchem ekologii.
Choć nie znałem jeszcze wytycznych Światowego Kongresu UIA w Kopenhadze, który miał miejsce dopiero 10 lat później, działałem według poniższych zasad:
Od piwnicy po dach zastosowałem przeszklenia absorbujące południowe światło, aby w pełni wykorzystać promienie słoneczne. Wśród użytych przeze mnie starych materiałów znalazły się tafle szkła, płytki ceramiczne, kostka granitowa, trylinka, a także ponad stuletnie parkiety.
Sięgając podczas prac budowlanych i wystroju wnętrz po rozwiązania ekologiczne, stworzyłem systemy czyszczące obuwie, wykonane z kokosu i aluminium. W ten sposób powstały naturalne maty firmy BELA, trwale montowane w podłożu i zabezpieczające je przed ścieraniem i matowieniem. Te dodające wnętrzu ciepła, praktyczne elementy wyposażenia z powodzeniem wkomponowały się w klatkę schodową z XIX w., w której królują zabytkowy parkiet i surowa cegła.
Po 10 latach prac budowlanych i adaptacyjnych budynek przy ul. Józefczaka w Bytomiu stał się siedzibą apartamentów Rooms Bytom oraz mojej pracowni architektonicznej. Pomieszczenia na parterze będą przeznaczone na lokale gastronomiczne.
Więcej informacji na stronie: www.bela.com.pl
Tekst i zdjęcia: Jerzy Wilczek, architekt IARP